Månedens vin oktober: Atypisk og biodynamisk Toscaner

tenuta lenzini

Når snakken falder på Toscana er det nemt samtidig automatisk at tænke på de nok så berømte vintyper Brunello og Chianto, som er lavet på områdets klassiske og lokale stolthed Sangiovese-druen.

Men Toscana har faktisk langt mere at byde på, og det er månedens vin – Poggio de’ Paoli fra Tenuta Lenzini – faktisk et rigtigt godt eksempel på. Med sit ligelige mix af Cabernet Sauvignon og Merlot er den økologiske og biodynamiske Poggio de’ Paoli ikke blot letter atypisk for regionen uden dog at være fremmed, men kan på nogle punkter faktisk virke mere som en forfinet Bordeaux uden dog at miste den kraft og det bid, der er kendetegnende for stor vin fra Toscana.

Poggio de Paulo 2011

I glasset er vinen dyb mørkerød med flotte, vedhængende gardiner. Duften leder tankerne imod både kirsebær og mørk frugt med tydelige noter af timian og rosmarin. Smagen er på en gang kraftig og balanceret med en næsten Bordeaux-agtig frugt blandet med flotte krydrede toner båret af fløjlsbløde tanniner, som glider over i en lang, behagelig eftersmag med noter af sort peber. Vinen er med sine seks år på bagen fuldt udviklet og på vej mod toppen nu, men har stadig en markant vedhængende syre, som hinter mod flere års potentiale for denne atypiske Toscaner.

Med andre ord har vi her at gøre med en markant og kraftig vin, som passer fortrinligt til både efteråret, og til de tunge og kraftige retter, som nu begynder at komme på bordet.

Prøv det for eksempel til italienske klassikere som Osso Bucco eller andre kraftige gryderetter med oksekød. Poggio de’ Paoli vil også gøre sig fortrinligt til en omgang pasta med krydret sauce eller blot for sig selv som meditationsvin på sofaen efter et godt måltid.

Lidt om producenten: Tenuta Lenzini

Tenuta Lenzini kan dateres tilbage til det 16 århundrede og dækker et areal på 24 ha, hvorpå man dyrker både vin og oliven. Vingården er beliggende i et amfiteater med sit helt eget mikroklima, i det smukke område Grangnano.

Vingårdens moderne historie begynder dog i starten af det 20. århundrede, hvor ejendommen kom i hænderne på den store iværksætter Franco Lenzini. Han var en stor elsker af vin og olie og en mand med store visioner. Franco restaurerede vingården, udstyrede den med den nyeste form for teknologi, og fik på den måde igangsat en øgning af produktionen, som fortsætter til denne dag. Siden er gården gået i arv igennem famlien, og drives den dag i dag af Francos barnebarn Benedetta og hendes mand Michele, som har fortsat moderniseringerne og forbedringerne.

Siden 2007, har vingården således gennemgået gennemgribende ændringer: Navne er blev skiftet fra Gragnano Vineyard til Lenzini Estate, til ære for Franco samtidig med at olivenproduktionen er steget og vinene har ændret sig væsentlig, så de nu virkelig udtrykker området Gragnano. Gennem årene er vinhuset også blevet stadig mere miljøbevidst og vindyrkningen er i dag både økologisk og biodynamisk.

køb vores spændende vine

Lyst til at smage? Hos vores forhandlere finder du både vores unikke vine og god, personlig rådgivning!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *