Månedens vin Marts: Don Pietro Nero d’Avola – økologisk Siciliansk solskin på flaske

Hvad er det første, tankerne falder på, når man nævner Sicilien? Solskin? Kultur? Lækker mad? Smukke kvinder (eller mænd for den sags skyld)? For nogle af os er det faktisk vin – og i særdeleshed en enkelt drue: Nero d’Avola, den sorte drue fra byen Avola på øens sydspids, Siciliens absolutte stolthed og en af de helt klassiske druer indenfor italiensk vin.

Nero d’Avola er på mange måder fuldstæmdig som øens smukke kvinder: På en gang varm og tiltalende, men til tider også kølig og tilbagetrukken. Forførende, rund og dejlig, men stadig fuld af temperament og krydderi – måske endda et strejf af vildskab?

Nero d’Avola sammenlignes ofte med Australsk Shiraz på grund af dens frugtighed, milde syre og bløde tanniner. Den betegnes af mange også som en god ”begynderdrue”, da den kan give vine, som er både varme, frugtige og læskende, men denne beskrivelse er måske ikke helt fair. Nero d’Avola kan med den rigtige vinmager bag roret nemlig også sagtens danne grundstammen i store, udfordrende gemmevine med masser af potentiale, som kræver både tid, ilt og fokus fra vinelskeren.

Spadafora nero d\avola

Månedens vin 2015 Don Piedro Nero d’Avola fra det lille Sicilianske familieforetagende Spadafora befinder sig nok et sted imellem de to yderpunkter, men dog i den absolut tilnærmelige retning. Her får du en klassisk og forførende rubinrød vin med helt klassiske noter af vilde bær, jordbær og kirsebær, fløjlsbløde tanniner, og en let men forfriskende syre. Du får dog samtidig et godt skud peber og krydderi samt kraft og fylde i glasset, som løfter vinen og gør den til mere end blot en tørstslukker.

Nyd den et par grader under stuetemperatur til grillet kød, fiskeretter med middelhavskrydderier eller til milde, cremede oste og drøm dig så ellers væk til sydens sol og varme. 2015 Don Piedro Nero d’Avola er ren solskinsterapi på flaske og til yderst fornuftige 125 kroner flasken er den væsentligt billigere end en chartertur til Sicilien – ja endda nærmest billigere end fadøllen i lufthavnen. Ja, vi vil faktisk nærmest gå så vidt som at kalde den et fund til prisen.

For selvom der er tale om en helt klassisk drue med helt klassiske rødder, er denne økologiske Nero d’Avola alt andet end klassisk. Druerne til Spadaforas Nero d’Avola kommer fra stokke, som er plantet så sent som i 2004, hvilket er nærmest uhørt for en vin fra 2015. Stokkenes unge alder set i forhold til vinhusets forholdsvis lange historie skyldes slet og ret, at man fra vingårdens side har været en længere årrække om at finde de helt optimale voksesteder for druerne, så de kunne levere præcis den saft, kraft og intensitet man var ude efter.

Netop saften og kraften i druerne er da også det man passer allerbedst på under tilblivelsen af vinen. De økologiske druer høstes ved håndkraft, og bliver på blot 10-15 minutter fragtet fra marken til vingården, hvor de presses øjeblikkeligt og herefter både gærer og modner i cementtanke, hvor de opholder sig et år inden de ligger mindst fire måneder på flaske. 2015 Nero d’Avola fra Spadafora har således ikke set skyggen af fad i sit liv, da man fra vinmagerens side har ønsket at producere en naturlig vin, der på bedste vis afspejler Siciliens unikke jordbund, kultur og klima. Et ønske man herfra må sige er lykkedes med bravur!

Her hos Vestergaard Wines er vi stolte af at byde Spadafora velkommen som forholdsvis nyt medlem i vores voksende vinfamilie. De rammer i deres vine en perfekt balance imellem det let-drikkelige og en finurlig og let tilbageholdende stil, som giver plads til fordybelse og refleksion.

Vi håber I vil tage godt imod denne charmerende og alt andet en klassiske omgang Siciliansk solskin på flaske!

2015 Don Pietro Nero d’Avola – ØKOLOGISK

Spadafora – Sicilien, Italien

Bestil den her – eller hos en af vores mange forhandlere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *