Månedens vin april: 2016 NoVice – Moderne Rhône vin fra Clos de Mourres

tenuta lenzini

Spar 105 kroner ved køb af tre flasker moderne, økologisk og biodynamisk Rhône-vin fra vores nye venner hos Clos de Mourres.

Lige siden vi trådte vores første skridt vinverden har en af vores helt store passioner været vinene fra Rhône. Disse klassiske, frugtige og ofte kraftige vine, som fint har kunne måle sig med vine fra de helt store områder uden dog at opnå samme status og prisniveau.

I disse år har Rhône altid stået blandt verdens helt klassiske, måske endda lettere konservative, vinområder, men det er som om, der nu at ske nye ting rundt omkring i Rhône-dalen, vi kunne vel kalde det en moderne bølge indenfor Rhône vine. En bølge af vine som stadig er frugtige og karakterfulde som vi kender dem, men med langt mere spark og ungdommelighed.

Et godt eksempel på denne bølge er vinene fra Close de Mourres, som helt i tidens ånd er både certificeret økologiske og dyrket efter biodynamiske principper – og tilmec naturligt gæret og vinificeret uden større menneskelig indgriben end absolut nødvendigt.

Resultatet er vine som nu april måneds vin, 2016 NoVice, som ved første møde måske kan virke lidt ung og utæmmet i forhold til de klassiske Rhône-vine, men som stadig er en utrolig vellavet og dejlig vin, som er både frisk, frugtig syreholdig og levende. Vin som er drikkeklar når den er ung, og ikke nødvendigvis behøver at ligge flere år i kælderen for at åbne op eller udvikle sig.

2016 NoVice - Clos de Mourres

Vinen er lavet på det helt klassiske Rhône-blend af Grenache, Mourvèdre og Syrah men stilen er i bund og grund alt andet end klassisk: En forførende floral næse, der domineres af røde kirsebær og et element af flint. Smagen er fuld af modne, røde bær – i særdeleshed hindbær – med en krydret undertone og en lang, lettere salt og mineralsk eftersmag, frisk syre og medgørlige tanniner. På en gang Rhône som vi kender det, men også yngre, mere utæmmet og med en let naturlig og vild note, der aldrig rigtige krænger over og bliver for meget. En på alle måder lettilgængelig og frisk, naturlig vin.

Nyd den ved 15-17 grader her til forårets lange eftermiddage og aftener – helt for sig selv – eller sammen med simreretter, vildt, lam med urter eller fede, røde bøffer fra grillen

Lidt om producenten: Clos de Mourres

Drømmen om egen vingård begyndte for Ingrid og Jean-Philippe Bouchet i begyndelsen af 2009, med et opkøb af 5 ha vinmarker beliggende på den nordvestlige side af ”Col du Débat” mellem Cairanne og Saint Roman de Malegarde.

Navnet og identiteten på domænet blev på bedste og noget tilfældigt fundet under en familiedag på den nye vingård. En dag forældre og børn brugte på at plukke mourres salat – en vild salat-type som familien har plukket gennem generationer. Under plukningen blev gamle minder, historie og passioner vækket til live hos Jean-Philippe, og det var herefter klart at ”Mourres” skulle være en del af vinhusets navn og sjæl. Meget sigende blev det samme tilfældet for den smukke natur, som har givet familien Mourres-salaten – den er nemlig også om noget blevet en del af domænets sjæl.

Således sker alt arbejde på gården i henhold til månekalenderen og med respekt for vinens vækstcyklus. Vinhuset er i dag certificeret økologisk og vindyrkningen praktiseres efter biodynamiske principper. Samtidig arbejder der efter naturlige principper uden at man dog producerer decideret naturvin. Med naturlige principper menes her først og fremmest gamle dyder som håndhøstning af druer, naturlig gæring af mosten, og en produktionsproces hvor man i det store hele tilstræber at forstyrre vinen så lidt som overhovedet muligt. Efter endt gæring modner vinen på cementtanke for ikke at tilsætte forstyrrende elementer fra træet til den naturlige frugt og friskhed, hvorefter vinen tappes uden filtrering.

Målet er at ramme den utæmmede essens af Rhône og druernes naturlige, solmodne frugtighed og krydrede elementer – og det, må man sige, er lykkedes ganske godt i domænets vine.

2016 NoVice – Clos des Mourres – Rhône, Frankrig – Køb den hos en af vores mange forhandlere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *